salaris vergelijken berekenen Blog
17 oktober 2016

Werkgevers en juristen zijn het eens: juristen verdienen meer

In de praktijk blijkt de marktwaarde van juristen sterk te verschillen. De salarissen van bedrijfsjuristen lopen sterk uiteen, zoals eerder bleek uit het eerste benchmarkonderzoek van kennisnetwerk General Counsel Netherlands. Ook wij zien die verschillen in onze praktijk. Voor het bepalen van een marktconforme beloning spelen zaken als ervaringsniveau een rol, maar er speelt meer.

 

‘Because you’re worth it’

 

Bij de overstap naar een nieuwe baan hangt het nieuwe salaris sterk af van het soort bedrijf waarvoor men wil gaan werken. Ervaring en achtergrond spelen uiteindelijk een belangrijke rol, maar zijn niet allesbepalend. De toegevoegde waarde die men in de loop der jaren op eigen vakgebied heeft opgebouwd, betekent niet dat men ook als een verlosser wordt binnengehaald bij een nieuwe werkgever.

 

Zo leidt overstappen niet altijd tot een hoger salaris. En dat hoeft ook niet altijd. Zo spraken we in ons vorige blog over de toename van interesse in familiebedrijven onder juristen, terwijl in de praktijk soms blijkt dat je binnen een grote beursgenoteerde onderneming een beter salaris kunt uitonderhandelen. En ook de overstap van de advocatuur naar het bedrijfsleven kan op financieel vlak een stapje terug betekenen. Een lagere beloning is vaak een bewuste keuze van de jurist die wil overstappen, bijvoorbeeld doordat men toch graag de overstap wil maken naar een ander werkgebied. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan. Soms blijken de huidige arbeidsvoorwaarden uiteindelijk comfortabeler dan gedacht.

 

Wie betaalt, bepaalt

 

Daarnaast bepaalt de sector waarin men wil gaan werken voor een groot deel welk salaris men kan verwachten. Binnen succesvolle internationale IT-ondernemingen en farmaceutische bedrijven verdienen juristen naar verhouding goed (mede ook dankzij hoge bonusregelingen). In de retail-, offshore- en mediasector liggen de salarissen over het algemeen lager. Dit zijn echter wel aansprekende sectoren voor veel juristen; geld speelt uiteraard niet altijd een hoofdrol bij de keuzes die men maakt.

 

‘Marktcomfortabel’ verdienen

 

De marktwaarde van een jurist hangt daarnaast af van zijn verantwoordelijkheden en taken. Zo kan een hoofd juridische zaken een operationeel meewerkend voorman rol zijn, waardoor het salaris lager uitvalt dan dat van een General Counsel die op board niveau adviseert; de trusted advisor. Ook speelt het geslacht nog steeds een rol bij de salarisverschillen, want volgens onderzoek blijken vrouwen nog steeds de onderhandelingstafel minder succesvol achter zich te laten dan hun mannelijke collega’s. Hier is nog een wereld te winnen.

 

In dit artikel benoemden we een aantal punten die van invloed zijn op de sterke beloningsverschillen tussen juristen. Aan het eind van de dag willen zowel werkgever als werknemer het gevoel hebben dat ze een marktconforme beloning afspreken. Wij helpen zowel werkgevers als werknemers een helder en realistisch beeld te krijgen van de salarissen in de markt waarin ze actief zijn, of willen zijn. Transparantie aan beide kanten is key, zo voorkom je een verrassing aan het einde van een intensief sollicitatietraject.

Desiree Mohrmann en Natascha Jonkers vormen samen SKOUT:
Het wervingsbureau dat vindt en verbindt.


Geef een reactie


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je reactie.Naar overzicht blogs