old boys network cartoon Blog
31 mei 2016

“I didn't choose general counsel life; general counsel life chose me”

In een recent geschreven artikel over de ‘Legal Exchange van senior juristen werd het probleem al geschetst: Hoe houd je je trouwe, enthousiaste senior juristen tevreden en geef je hen nieuwe uitdagingen. In dit geval door ze enkele maanden te ruilen met juristen van andere bedrijven. Een nieuwe omgeving, uit de dagelijkse structuur en comfortzone en dan maar hopen als werkgever dat wat je uitleent ook weer in goede staat terugkomt. Maar hoe zit het met de General Counsel zelf?

 

General Counsels: waar gaan ze heen?

Wij volgen de arbeidsmarkt al erg lang en zien regelmatig dat een General Counsel een overstap maakt naar een vergelijkbare positie bij een ander bedrijf. Zo rouleren ze met elkaar, vaak ook nog binnen dezelfde sector. Vergelijk het met de situatie van toptrainers bij topclubs in het betaalde voetbal. Kijk naar oefenmeesters als Mourinho, taalvirtuoos Van Gaal of de ‘onnavolgbare’ Wenger (wie denkt te weten waar de Engels sprekende Fransman het over heeft, mag het zeggen).

 

Kennelijk wordt gedacht dat ze de enigen zijn die de truc op dat niveau kunnen klaren. In de juridische beroepspraktijk is dat echter helemaal niet het geval. Daar barst de markt bijna uit zijn voegen met talent dat gebukt gaat onder het loopbaan-plafond. Ze hoeven nog net niet eronderdoor te kruipen, maar het scheelt niet veel. We spreken ze dagelijks; ambitieuze, ervaren juristen die klaar zijn voor een management rol. En niet alleen omdat ze dat zelf vinden!

 

Nieuwe mogelijkheden

General Counsels (GC’s) zelf lijken zich steeds vaker bewust te worden van de beperkte groeimogelijkheden van hun senior juristen én die van zichzelf. Gelukkig geeft de markt ook voorbeelden van GC’s die besluiten een ander pad te kiezen en hun juridische loopbaan aan de wilgen te hangen. Goed nieuws! Niet omdat de GC’s van vandaag de dag hun vak niet goed verstaan, maar juist omdat ze het vak heel goed verstaan en meer dan dat. GC’s hebben een grote waarde binnen een bedrijf als jurist, maar kunnen door hun ruime, vaak specifieke kennis en ervaring van verschillende zakelijke markten en bedrijfssectoren ook van grote betekenis zijn binnen andere afdelingen. Vaak binnen de eigen organisatie.  

 

We propageren niet dat het tijd is voor de Van Gaal’s van deze wereld om leraar Engels te worden, maar de huidige arbeidsmarkt vraagt om employability. Daar hoort bij, dat niet alleen bedrijven nadenken over de invulling van posities binnen hun bedrijf, maar ook de professionals zelf. Nieuwe mensen brengen nieuwe energie. Zoals een nieuwe lichting GC’s nieuwe energie binnen bedrijven kunnen brengen, zo kunnen de huidige GC’s juist een boost geven aan de ontwikkeling van andere afdelingen. En zichzelf! De unieke combinatie van kennis van - en inzichten in – meerdere specifieke bedrijfssectoren geeft GC’s een toegevoegde waarde die veel verder gaat dan enkel hun juridische expertise. Dat biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor bedrijven en de genoemde professionals.


Dus werkgevers en professionals; blijf alert op wat er in het speelveld gebeurt en stuur tijdig aan op gewenste verandering.
Don’t end up running after the facts”, zou Louis zeggen.  

Desiree Mohrmann en Natascha Jonkers vormen samen SKOUT:
Het wervingsbureau dat vindt en verbindt.


Geef een reactie


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je reactie.Naar overzicht blogs